Informacja
Jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?
Miody obniżające ciśnienie krwi to przede wszystkim miód nostrzykowy i lipowy. Leczenie miażdżycy wspomóc może miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych, a także gryczany. W przypadku choroby niedokrwiennej warto wybrać miód mniszkowy i spadziowy. Z kolei w arytmii serca pomocny okaże się miód rzepakowy.
Czym się rożni miód wielokwiatowy od lipowego?
Obydwie odmiany miodu – wielokwiatowy i lipowy mają zróżnicowane barwy – od jasnożółtej po herbacianą. Różnią się natomiast zdecydowanie zapachem. Jeśli chodzi o zastosowanie to miód lipowy wykazuje silniejsze właściwości antybakteryjne niż wielokwiatowy.
Jaki jest lepszy miód wielokwiatowy czy rzepakowy?
Jaki miód jest najlepszy?
W przypadku osób poszukujących miodu o najwyższych właściwościach zdrowotnych najlepiej wybierać miody nierafinowane, czyli takie, które nie zostały poddane procesowi pasteryzacji i odcedzania. Są to miody takie jak lipowy, akacjowy, rzepakowy czy gryczany.