Informacja

Jaki rodzaj miodu jest najzdrowszy?


Miody obniżające ciśnienie krwi to przede wszystkim miód nostrzykowy i lipowy. Leczenie miażdżycy wspomóc może miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych, a także gryczany. W przypadku choroby niedokrwiennej warto wybrać miód mniszkowy i spadziowy. Z kolei w arytmii serca pomocny okaże się miód rzepakowy.

 



Czym się rożni miód wielokwiatowy od lipowego?


Obydwie odmiany miodu – wielokwiatowy i lipowy mają zróżnicowane barwy – od jasnożółtej po herbacianą. Różnią się natomiast zdecydowanie zapachem. Jeśli chodzi o zastosowanie to miód lipowy wykazuje silniejsze właściwości antybakteryjne niż wielokwiatowy.




Jaki jest lepszy miód wielokwiatowy czy rzepakowy?


  Pellentesque lorem augue, fermentum nec nibh et, fringilla sollicitudin orci. Integer pharetra magna non ante blandit lobortis. Sed mollis consequat eleifend. Aliquam consectetur orci eget dictum tristique. Aenean et sodales


Jaki miód jest najlepszy?


W przypadku osób poszukujących miodu o najwyższych właściwościach zdrowotnych najlepiej wybierać miody nierafinowane, czyli takie, które nie zostały poddane procesowi pasteryzacji i odcedzania. Są to miody takie jak lipowy, akacjowy, rzepakowy czy gryczany.