O miodzie


Miód jest jednym z najwspanialszych darów jakie podarował nam Stwórca. Miód pszczeli to jedna z wielu substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura.
Nie jest to jednak taka zwykła substancja. Jest to drogocenny dar ofiarowany nam przez przyrodę i pszczoły. Wytwarzany jest przez pszczołę miodną z nektaru lub spadzi, a także z obu tych surowców . Gdy pszczoły-zbieraczki przyniosą do ula nektar podlega on wielu zmianom chemicznym, by stać się miodem. Miód najczęściej pochodzi z nektaru wielu różnych kwiatów, które kwitną w okolicach pasieki i wtedy nazywamy go miodem wielokwiatowym. Jednak w regionach gdzie dominuje roślinność jednego gatunku można otrzymać tzw. miody odmianowe. Różne gatunki miodu mają różne kolory, odmienne konsystencje oraz zapach i smak. Właściwości lecznicze miodu są znane ludzkości od zarania dziejów. Z uwagi na zawarte w nich substancje lecznicze, cukry proste, kwasy organiczne i enzymy, miody gatunkowe stosowane są pomocniczo w określonych schorzeniach. Pozwolimy sobie pokrótce je omówić. Należy pamiętać, że krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym.

Całość tekstu opublikowano za zgodą Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Mińskiej,
któremu składamy podziękowanie.
https://minscypszczelarze.pl/pszczelarstwo/o-miodzie/